Lempijoukkueeni jääkiekossa – HIFK

Lempijoukkueeni jääkiekossa – HIFK

Olen seurannut ja pelannut pitkään jääkiekkoa. Minulla on ollut paljon lempipelaajia ja joukkueita, mutta parhain suomalainen joukkue on mielestäni helsinkiläinen HIFK. Nimensä mukaan HIFK:n kotihalli löytyy Helsingistä ja se on Helsingin jäähalli. Ajatelkaa, että HIFK on ollut mukana aivan ensimmäisessä SM-sarjassa jo vuonna 1928! Joukkue on ollut tauotta mukana myös nykyisessä SM-liigassa eli heidät on nähty ylimmällä tasolla aina vuodesta 1975 lähtien. Samaan on yltänyt vain kolme muuta SM-joukkuetta: Ilves, Tappara ja TPS.

HIFK perustettiin jo vuonna 1897. Tietenkään silloin Suomessa ei pelattu vielä jääkiekkoa, vaan HIFK:n nimen alla kisattiin muita lajeja kuten hiihto, luistelu ja retkeily. Jääkiekon kilpailutoiminta alkoi vasta 1929. HIFK on voittanut historiansa aikana yhteensä 7 suomenmestaruutta. Ensimmäinen SM-kulta voitettiin vuonna 1969. Sittemmin 70- ja 80-luku olivat HIFK:n kulta-aikaa, sillä silloin voitettiin eniten SM-liigan mestaruuksia sekä hopeaa ja pronssia. He ovat jääkiekon historiassa menestyneimpien suomalaisten SM-liiga joukkueiden joukossa.

Isän jalanjäljissä

Oma kiinnostukseni HIFK:ta kohtaan kasvoi tietenkin nuorempana seurattujen pelien takia sekä isäni faniuden johdosta. Isääni suurempaa fania saa etsiä! Hän seurasi kaikki HIFK:n pelit televisiosta tai yritti käydä paikan päällä jäähallissa katsomassa pelejä. Minä pääsin myös mukaan muutamaan otteeseen, enkä koskaan unohda sitä hurmosta. Minusta kasvoi pikkuhiljaa siis jääkiekkohullu. Minulla oli aika iso määrä lempipelaajia, joita seurasin taukoamatta. Viettäessä aikaa tietokoneella hakeuduin väkisin jääkiekon pariin. Pelailin paljon jääkiekkopelejä tietokoneella pienempänä. Isompana tämä muuttui nettikasinoissa pyörimiseen. Kolikkopelejä selaillessa mieleni vaelteli jääkiekkoaiheisissa kolikkopeleissä. Olin ja olen edelleen täysin koukussa lätkään. Palataan kuitenkin takaisin lempiaiheeseeni, HIFK:hon.

HIFK:n pelityyli on kuuluisa niin sanotusta brändikiekosta, jonka toi Helsinkiin vuonna 1968 pelaajavalmentajaksi palkattu NHL-puolustaja Carl Brewer. Brewer muutti joukkueen pelin kontaktipainotteiseksi taklauspeliksi, josta muodostui siis joukkueen brändi. Pelityylillä joukkue voitti silloin kaksi kultaa. Samaa pelityyliä pyrittiin jatkamaan siitä lähtien ja kultaa tuli myös 1974. Seuraavaa mestaruutta juhlittiin tauon jälkeen, kun Matti Hagmanin johdolla HIFK voitti Porin Ässät vuonna 1980. Hagman oli myös seuraavan kullan takana vuonna 1983. Seuraavaa mestaruutta jouduttiin odottamaan todella pitkään, sillä se tapahtui vasta 1998. Viimeisin mestaruus on vuodelta 2011.

HIFK:lla on laaja ja äänekäs fanikanta

Kun tässä postauksessa puhutaan faniudesta, niin voisin mainita myös HIFK:n fanitoiminnan. Joukkueella on kolme kannattajayhdistystä: HIFK Fan Club, Stadin Kingit ja Kamraatit. Vanhin ja virallisin niistä on HIFK Fan Club, joka perustettiin 80-luvun lopulla. He ovat se yhdistys, joka on kannattamassa HIFK:n jääkiekkojoukkuetta kaikissa kotiotteluissa ja järjestävät aktiivisesti matkoja vierasotteluihin. Heidät tunnettiin ennen nimellään B2 Reds, koska faniklubi kannatti joukkuetta aina jäähallin katsomossa B2.

Jäljelle jäivät Stadin Kingit ja Kamraatit. Stadin Kingit on seuran aktiivinen kannattaja kaikissa lajeissa. He eivät ole virallinen faniklubi, mutta kannattavat joukkuetta koti – ja vierasotteluissa äänekkäästi. Viimeiseksi jäivät Kamraatit, joka ei ole peleissä huutava kannattajaklubi vaan some-kanaville sisältöä tuottava yhteisö. Heidän sivuillaan on blogi, podcasteja, valokuvia ja videoita joukkueesta ja sen taustajoukoista. He kannattavat Kingien tavoin HIFK:ta yli lajirajojen.