Vaelluskokemukseni Suomessa

Vaelluskokemukseni Suomessa

Tykkään retkeilystä ja vaelluksesta. Minulla on muutama kaveri joukkueessa, joiden kanssa käymme silloin tällöin vaeltelemassa Suomen upeassa luonnossa. Ympäri Suomea on monta kansallispuistoa ja eräaluetta, joissa on hyvät retkeilymahdollisuudet. Oma lempipaikkani on Helsingin länsipuolella sijaitseva Nuuksion kansallispuisto – sijaintinsa takia. Sinne on helppo lähteä minä vain viikonloppuna päiväretkelle tai viikonloppuvaellukselle. Nuuksiossa voi tehdä melkein mitä vain: pyöräillä, meloa, hiihtää, sienestää ja marjastaa. Polut ovat helppokulkuisia ja ne on merkitty selvästi.

Nuuksion metsät ovat pääosin yli 100-vuotiaita. Sen lammet ja purot ovat kirkasvetisiä ja Nuuksion alueella on monta uima-paikkaa, jotka ovat kesäisin ihan ehdoton juttu. Haltian luontokeskuksessa voi käydä tutustumassa Nuuksion ja koko Suomen luontoon. Tiesitkö, että puiston tunnetuin eläin on liito-orava? Puistossa voi yöpyä telttapaikoilla, laavuilla tai vuokratuvissa. Puistossa on myös keittokatoksia ja tulentekopaikkoja. Minun lempireittini Nuuksiossa ovat helppo Maahisenkierros, vaikea Korpinkierros ja vaihteleva Punarinnankierros. Yhteensä merkittyjä reittejä on 30 kilometrin verran.

Pallas-Yllästunturin kansallispuisto

Lapin ehdoton klassikko on Pallas-Yllästunturin kansallispuisto. Sen maisemat ovat Lappia parhaimmillaan! Me olemme kaverien kanssa käyneet siellä pari kertaa muutaman päivän vaelluksella. Vaelluksen voi tehdä hiihtäen tai kävellen. Parasta on ollut tunturimaisemat ja upeat taigametsät sekä revontulet talvisin. Kesäisin yötön yö on loistava aika vierailla Lapissa. Aurinko ei tosiaan laske edes muutamaksi tunniksi, kuten Etelä-Suomessa. Alueen laavuissa on aivan mahtavaa jutella kaverien kanssa valoisassa yössä esimerkiksi siitä, miten lempijoukkueeni HIFK pärjäsi viime kaudella.

Alueella sijaitsee kolme luontokeskusta, josta olemme saaneet apua retkillämme. Heillä on paljon ympärivuotista palvelua. Puistossa voi yöpyä ympärivuotisesti laavuilla, autio-, vuokraus- ja varaustuvissa ja kodissa. Pallas-Yllästunturilla on neljä pitkää vaellusreittiä ja 17 lyhyempää sekä erikoinen Tunturi-Lapin Taival -reitistö, jossa patikoija kulkee tunturien läpi kylästä kylään. Jos hiihtäminen kiinnostaa, niin puistosta löytyy 500 kilometriä hoidettuja hiihtolatuja. Pallas-Yllästunturillä pitää vierailla ainakin kerran elämän aikana. Kokemus jää varmasti mieleen loppuelämäksi!

Oulangan kansallispuisto

Kuusamossa ja Sallassa sijaitseva Oulangan kansallispuiston kuuluisuus on Karhunkierros. Se on 82 kilometriä pitkä vaellusreitti, joka sopii erinomaisesti ensimmäiseksi pitkäksi vaellukseksi. Oulangan maisemat ovat jylhiä ja karuja. Siellä voi nähdä jäiden muokkaamia jokivarsimaisemia niittylatoineen, riippusiltoja, koskia ja putouksia sekä aapasoita. Jos Karhunkierroksen pituus hirvittää Oulangasta löytyy useita päiväreittejä kuten pieni Karhunkierros, joka on vain 12 kilometriä. Vaelluksen lisäksi Oulangan kansallispuisto soveltuu hyvin melontaan, pyöräilyyn ja lumikenkäilyyn.

Alueella voi muiden kansallispuistojen tavoin yöpyä. Siellä on Oulangan leirintäalue, johon voi majoittua karavaanarit, telttailijat ja vierailevat päiväkävijät. Jos ei telttaa ole mukana, leirintäalueelta löytyy myös mökkejä. Vaelluksen jälkeen on ihanaa rentoutua paikan rantasaunassa. Puistoalueella on 7 autiotupaa, joissa voi yöpyä tai niiden läheisyyteen voi pystyttää teltan. Niissä on keittomahdollisuudet, mutta etenkin Karhunkierroksen varrella on kymmeniä tulentekopaikkoja, jossa voi grillata eväät ja ruoat. Puiston laitamilla on myös mukavia kioskeja ja kahviloita.